Skogsglädje.

Östhammar. Det är samma glada överraskning varenda gång. Svampen i skogen, och i år är det ett riktigt bra svampår. Jag har tidigare nämnt grynsopparna på tomten. De torkade ut och försvann när det blev torka i slutet av juli. Men nu har det regnat, och pang så står svamparna som svampar ur jorden.

I går gjorde jag och min fru en liten halvhjärtad svamputflykt. Först plockade vi grynsopp i gräsmattan, men så gick vi ut. Tio meter från tomtgränsen växte karljohansvampar i mängd. Vi gick kanske på en svamppromenad på femtio meter innan vi fick ge upp: vi hade inte plats för mer. På vägen hem såg vi ett stort bestånd av skogschampinjoner, och dem kunde vi ju inte låta bli att ta med. Fast då lämpade vi av de svampar vi redan plockat. Nu har vi frusit in och torkat. I synnerhet karljohan är bra att torka och hela huset doftar av torkande svamp.

Blog ImageI dag ösregnar det tyvärr, och då är det inte så skoj att plocka svamp, men när jag cyklade till postlådan i morse såg jag ett par stolta fjällskivlingar som var på gång. Och grynsopparna fortsätter att invadera gräsmattan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.