Illa till.

Östhammar. Det finns en indisk religion som kallas jainism. Utan att gå in på alla detaljer, så har religionen en dramatisk tolkning av budet Du skall icke dräpa. Jainisterna tolkar det här som att man överhuvudtaget inte ska döda – ens flugor eller maskar eller vad som helst. De troende bär ofta ansiktsmask för att inte råka andas in insekter. Om det nu skulle visa sig att det är jainismen som är rätt, då ligger jag djävligt illa till, eftersom jag nu hela dagen hängivit mig åt myrgenocid. Ett myrsamhälle ansåg det vara lämpligt att bosätta sig en vedhög på gården, och när jag nu ville bära in veden i vedboden fick jag göra det med miljoners myrbarns skrik i mina öron. De små bäbismyrorna, små vita och runda, drösade ut i det skoningslösa solljuset för att dö. Deras arma föräldrar försöker dra in dem i stacken, men jag fortsätter att plocka undan ved och skyfflar barr och myrbäbisar över stora delar av Roslagen. En och annan myra lyckas komma åt att bita mig, men det ont de gör mig är inget mot det ont jag gör dem. Men jag har i alla fall gott om ved i vedboden och det är en forn och genuin känsla av tillfredsställelse i att se så mycket ved prydligt staplad: JAG slipper i alla fall frysa i vinter. Sen att jag får tillbringa alla de kommande evigheterna i ett jainistiskt helvete… det är smällar man får ta. Förresten var myrorna elaka mot gräshoppan i sagan: ”Har du spelat hela sommaren får du väl dansa i vinter”. Nu får de malliga myrorna dansa i vinter, rätt åt dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.