Sommargrill.

Att grilla är förmodligen ett av de svåraste sätt som finns för att laga mat. Det är till och med krångligt att slå på spisen. Att få glöd tar timmar, sen tar det fyra minuter för korvarna att förkolna och därefter har man glöd förgäves resten av natten. Jag misstänker att grillning är en av huvudorsakerna till växthuseffekten.
Men visst ska grillen fram; annars blir det ju ingen sommar. Spelar ingen roll om det blir bra eller inte – det handlar om principer. Är det sommar ska man grilla. Grillar man, så är det sommar.
Häromdagen visades ett TV-program om grillning. ALLT kan grillas, var programmets tagline, och så plockade man fram en gasolgrill på sju ton och fräste lök på en stekbricka. Ja, visst fan kan man grilla vad som helst på ett restaurangkök. Det var ett av de minst inspirerande matlagningsprogram jag någonsin sett, och då ska man veta att jag har rätt svårt att bli inspirerad överhuvudtaget av matlagningsprogram.
Vi har en typisk förortsgrill, kolgrill, klotgrill. Den är inte så dum, men den funkar inte alls för att göra sjasjlyk – den ryska sommarens paradmat. Marinerat kött på grillspett, serverat med rå lök, svart bröd och röd sås av berberis. Till sjasjlyk ska man ha ved: först barrträ för att få upp elden, sen björk för att få glöden, och sist fruktträd för att få rätt arom. Själva köttet marineras enligt urgamla hemliga recept, där marinaden kryddas med öl, granatäppelsaft, plommonsås… alla har sina egna. Det här är Rysslands stora samtalsämne om somrarna: bästa marinaden. Köttet ska helst vara lammkött, men fläsk funkar också. Nötkött är svårt att få bra.
I Gorkijparken finns sjasjlykserveringar precis överallt, man kan beställa flera olika spett som tillreds inför ens ögon. Själva grillen kallas mangal, spetten sjampury. Spetten är förresten platta eller v-formade för att köttet inte ska snurra runt. Runda grillspett, av det slag som säljs i Sverige, är värdelösa, eftersom det är så svårt att vända på steken. Köttslamsan bara snurrar runt.
Sjasjlyk är förmodligen det enda bestående arv av Sovjetunionen som rotat sig i Baltikum. Även där plockar folk fram sin mangal och sina sjampury och röken från tusentals sjasjlykgrillar ligger tät i sommarstuguområdena runt Tallinn, Riga och Pärnu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.