Varför just springa?

Allt utgår från att det är nyttigt och viktigt att röra på sig. Det finns massor med sätt att träna, och löprträning är en ganska enformig och jobbig sorts träning. Jag har hört folk säga att det är ingen mening att försöka börja springa om man inte har sprungit hela livet. Ändå skulle jag nog vilja säga att löpträning är idealisk för alla som haft svårt att komma igång.

1. Det behövs absolut inga förberedelser. Vem som helst kan börja springa när som helst. Det är bara att sätta igång. Man behöver inte lära sig något, och det krävs nästan ingen utrustning.

2. Det är en ganska mångsidig träningsform. Många olika delar av kroppen utsätts.

3. Det är en ganska skonsam träningsform. Kroppen är designad för att springa, och löpsteget är ett naturligt sätt att röra sig. Belastningen på en otränad kropp blir ganska rimlig.

4. Det finns ställen att springa på precis överallt: antingen i riktiga löpspår eller runt på stan eller på löpband på gym.

5. Det är lätt att hitta sin egen typ av löpning: uthållighet eller snabbhet. Ofta eller länge.

6. Man kan välja hur man vill träna – ensam eller i grupp.

7. Det är lätt att märka framstegen i början.

8. Det sätter fart på tänkandet. Det finns kopplingar mellan löpning och kreativitet. Det är båda verksamheter som styrs av höger hjärnhalva. Att det är enformigt att springa sätter fart på hjärnverksamheten.

Det finns vidare massor med fysiologiska och nyttiga skäl till löpning, men det jag tycker är viktigast vid det här laget är tillgängligheten och mångsidigheten. Det är lätt att börja att springa, och det är lätt att variera träningen. Så – därför löpning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.