Olydiga väljare.

Det har ju pratats en hel del om den nye premiärministern i Ryssland, Zubkov. Jag har inte en aning om vad det är för en figur, och än mindre vet jag om vad tillsättandet kan betyda. I dag (fredag) lär Putin ha sagt att Zubkov möjligen skulle kunna bli Rysslands nye president, så småningom.

Jag har hört rätt många kunniga människor säga saker i stil med ”den Putin pekar ut som sin efterträdare, den blir vald till president”. Och det tror jag inte riktigt stämmer. Att Putin har en stark ställning, det stämmer, men att föreställa sig att de ryska väljarna är så totalt lojala mot Putin, det tror jag inte stämmer alls.

Förra parlamentsvalet, till exempel, fick ett ganska Putinkritiskt parti väldigt starkt stöd av väljarna, trots att makthavarna gjorde sitt bästa för att bekämpa det. Det rörde sig om partiet Fosterlandet, som konkurrerade med Putins makthavarparti Enighet från nationalisthållet. Fosterlandet, Rodina på ryska, hade en högljudd ”Ryssland-är-bäst-propaganda”, och det funkade på väljarna. Möjligen är det erfarenheterna från det valet som gjort att Putin och hans krets tagit upp just den här retoriken.

I vilket fall som helst visar exemplet att de ryska väljarna faktiskt utnyttjar sin rösträtt för ett självständigt val. De har gjort det förr. I det första valet till duman, två månader efter det att Jeltsin bombarderat det gamla högsta sovjet, röstade folket på Zjirinovskijs liberaldemokrater. I det andra valet röstade de ryska väljarna på kommunisterna. Först i det tredje lyckades de politiska ingenjörerna konstruera ett parti som fick väljarnas stöd. Valet därpå, det senaste, var väljarna olydiga igen och röstade inte alls lika enhälligt som det var tänkt på Putins parti.

Ryska väljare tycker lika illa om att bli manipulerade som alla andra. Om valet blir allt för regisserat riskerar valdeltagandet att bli så lågt att den nyvalde presidentens legitimitet ifrågasätts. Jag tvivlar inte på att de ryska makthavarna verkligen försöker säkra presidentposten för ”sin” man, men jag är inte helt säker på att processen är lika enkel och självklar som den påstås vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.