Hederliga män

Jerusalem. Ja, antagligen blev jag väl lurad. Men kuddfodralen var fina och lättpackade, så jag är nöjd ändå. Och teet var gratis, liksom den utförliga beskrivningen av det palestinska folkets problem.

– Det palestinska folkets problem, sa Muhammed, som jag köpte kuddfodralen av, är inte israelerna, utan palestinierna. 1994, när vi fick Jeriko och Västbanken, trodde vi att allt skulle bli bra. Arafat och alla de andra i PLO flyttade in. De var hjältar, det fanns ingenting som PLO inte skulle kunna. Vi hade segrat. Men vi visste inte att de var tjuvar!

Muhammed har suttit i fängelse, två gånger, under första intifadan. Det betyder att han aldrig någonsin kommer att kunna få jobb i Israel, fast han är barnfödd i Jerusalem, och aldrig velat bo någon annanstans. Det betyder också att han inte får visum till USA, där halva släkten bor, eller till Europa.

– Jag kan åka till Syrien och Egypten och Jordanien, men jag kan inte åka runt i Israel ens. Jag kan aldrig åka till Eilat och bada.

Men vi återkommer till palestiniernas problem med palestinierna. Landet är splittrat mellan de två dominerande partierna Fatah och Hamas. Just nu kontrollerar Fatah Västbanken och Hamas Gazaremsan.

– Hamas har styrt Gaza i fyrtiofem dagar. På fyrtiofem dagar har det inte förekommit ett enda mord i Gaza. Ingen stjäl. Bilarna stannar för rött ljus! Hamas är det enda palestinska parti som inte bara är till för att göda partiledningen. Har du sett de palestinska ledarnas hus på Västbanken? Du är svensk journalist – du tjänar kanske en tre-fyra-femtusen dollar i månaden. De där drar in tjugo-trettiotusen i månaden, och så låter de den palestinska myndigheten betala för att bygga husen. Jag är inte någon Hamasanhängare, det svär jag vid Gud, men de är de enda som skulle kunna ta oss ur eländet.

Hamas har vägrat erkänna staten Israels existens, och därför har EU och USA vägrat samarbeta med den regering som i ett erkänt demokratiskt val kom till makten.

– De kan ju inte sätta sig ner vid förhandlingsbordet utan att veta vilket israelisk stat de erkänner. Jag tror att Hamas vill se en tvåstatslösning, men inte med vilka gränser som helst. Vi har ju sett att israelerna hela tiden river upp överenskommelser om de inte passar dem. Det fanns en överenskommelse om att inte anlägga fler bosättningar – de fortsätter att bygga bosättningar!

Muhammeds bror kommer med ett glas te till.

– Och turisterna! De enda som reser hit nu, är amerikanska judar. Väldigt många kommer hit, men de har israeliska guider med automatvapen och de går till vissa affärer där guiderna för trettio procent på det som säljs. Jag har inte sålt nåt på tre dagar. Jag är beredd att sälja de här tre kuddfodralen till dig, eftersom du är en hederlig människa, för femhundra shekel! De ska egentligen kosta 1500, men…

Det är uppenbart att Muhammed är en lika slipad försäljare som jag är en usel prutare. Min insats i prutningsprocessen ligger mest i mina halvhjärtade försök att komma förbi Muhammed och ut på gatan. Han blockerar mig som en fotbollsspelare. Jag har inte en chans. Jag betalar och går. Nu måste jag hitta en bankomat, eftersom jag köpt kuddfodral och en politisk analys för alla mina pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.