Drömmen.

Jag ska försöka förklara vad jag menar, varför jag tror att Putin inte vill erövra Sverige.
Det är viktigt att komma ihåg att Putin inte är militär. Ingen general. Han har aldrig gjort lumpen; har aldrig suttit på post och frusit om fötterna och frågan om han har en aning om hur man gör när man skjuter med gevär. Att posera halvnaken med jaktbössor är inget starkt bevis för stor kunskap i vapenkonst.
Putin är politiker och för en politiker är militären ett instrument, kriget ett verktyg och territorium – en hållhake. Att erövra ett land eller en del av ett land är inte målet – det är medlet. Putin är en rationell och intelligent spelare som har ett tydligt mål för sin politik, och invasionen av Ukraina är en del av hans strategi. Men det är inte land han är ute efter – okej, han kanske inte har något emot att ta kontrollen över viktiga landområden, men det är fortfarande inte jordtörst som driver honom.
Putins dröm är att upprätta ett europeisk säkerhetssystem där Ryssland har veto.
Som i FN, som i OSSE.
Putin anstränger sig ursinnigt för att hålla frågorna kring Ukrainainvasionen inom FN och OSSE – som han kan kontrollera. Och han anstränger sig lika mycket för att hålla konflikten UTANFÖR EU och Nato, som han inte har minsta kontroll över.
Putin vill få garantier för att fler länder inte ska få gå med i Nato om inte Ryssland går med på det. Han vill kort sagt att Ryssland ska få bestämma över andra länders utrikespolitik. Sverige, Finland, Irland, Ukraina, Georgien, Moldavien… Ryssland vill bestämma över oss. Däremot har han inget större behov av svensk malm eller irländsk whisky eller finsk pappersmassa.
Ryssland och Putin har en tydlig och klart uttalad vision. Det är inte fråga om galenskap eller förvirring, utom om rationell och oerhört traditionell stormaktspolitik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.